Flere og flere bliver påvirket af allergier og overfølsomhed over for parfume. Almindelige hygiejne- og husholdningsprodukter, som fx vaskemiddel, indeholder en række allergener (stoffer, som kan forårsage en allergisk reaktion). Astma og allergi går ofte hånd i hånd, og det kan gøre, at du reagerer allergisk på lige netop vaske- og skyllemiddel. Har du astma eller er overfølsom over for stærke dufte, så kan det altså være godt at bruge allergivenligt vaske- og skyllemiddel – både for at undgå og desuden forebygge problemer med allergier.

Læs derfor indholdsfortegnelsen på vaskemidlet grundigt for at sikre dig, at det ikke indeholder fx parfume, farvestoffer eller parabener. Asthma Allergy Nordic anbefaler en række forskellige produkter på deres website, fx produkterne i Neutral-serien.

Neutral har i flere år samarbejdet med Astma-och Allergiförbundet om at udvikle allergivenlige produkter, som er et godt valg for både voksne og børn. Neutral-serien inkluderer vaske- og skyllemiddel uden parfume, farvestoffer og parabener for at mindske risikoen for allergi. Produktserien er meget bred og indeholder vaskemidler til både hvid og kulørt vask, både som pulver, flydende og de nye færdigdoserede vaskekapsler, som gør det enklere og mere effektivt end nogensinde at vaske.

Vaskeråd for at mindske risikoen for allergi

  • Det er svært at vide præcis, hvilke kemikalier der er blevet brugt til fremstillingen af det tøj, vi går i, og andre tekstiler, vi køber. Nogle gange er det fx behandlet med forskellige stoffer, som skal forhindre, at det mugner under transport. Vask derfor altid nyt tøj, lagener og håndklæder med et allergivenligt vaskemiddel, som fx Neutral, før du bruger produktet første gang.
  • Vær særligt omhyggelig med, hvordan du vasker tøj til spædbørn og små børn, fordi deres hud er ekstra sart. Tøj, der er fremstillet af naturmaterialer, som fx bomuld, er at foretrække – selv for voksne.
  • Det er næsten lige så vigtigt at dosere og vaske på den rigtige måde, som der er at vælge det rigtige vaskemiddel. Allergi kan opstå, hvis du har brugt for meget vaske- eller skyllemiddel, fordi der så kan sidde produktrester tilbage i tøjet.
  • Håndklæder, lagener og undertøj bør vaskes ved 60 grader for at slå alle bakterier ihjel.
  • Vælg en ekstra skylning, hvis du vil være sikker på, at alle produktrester fjernes fra tekstilerne.

Her finder du flere tips og råd om, hvordan du bedst vasker tekstiler, hvis du eller nogen i din familie har sart hud.