behandling og pleje af børneeksem

Hvad er børneeksem?

Børneeksem er den mest almindelige form for eksem hos børn. Det kaldes også atopisk dermatitis og atopisk eksem. Du kan kende børneeksem ved, at den giver tendens til tør, kløende hud og perioder med eksem. Eksemet kan komme og gå.

 

Før 1-årsalderen viser børneeksem sig som regel på barnets kinder, hage og i hårbunden. Hos større børn sidder børneeksem typisk i albuebøjninger, knæhaser, på hænder, håndled og ankler. Bakterier på huden kan forværre eksem. Det er derfor vigtigt, at du holder dit barns hud ren og velplejet, så der ikke kommer infektioner i huden.

 

Både arv og miljø spiller en rolle for, om dit barn udvikler børneeksem. De fleste med børneeksem har forældre eller søskende, der har eller har haft høfeber, astma eller børneeksem. Omkring 20% af alle børn, der er født i Danmark, får børneeksem.

 

Et nyere pilotstudie* viser, at hvis et nyfødt barn i højrisikogruppen** smøres mindst 1 gang dagligt med fugtighedscreme, så er den relative risiko for at udvikle børneeksem halveret ved 6-månedersalderen.

 

* Kilde: E.Sompson et al J Allergy Clinton Immunol. Oktober 2014
** Kilde: Spædbørn med høj risiko for eksem, blev defineret efter at have en forældre eller søskende, der har (eller havde) lægediagnosticeret atopisk dermatis, astma eller allergisk rhinitis

 

Gode råd når dit barn har eksem

  • Smør dit barns hud flere gange dagligt med en uparfumeret fed creme. Du kan ikke bruge for meget creme.
  • Har dit barn svær eksem eller breder eksemet sig, så kontakt lægen og få ordineret en steroidcreme til at dæmpe symptomerne. Det er vigtigt, at eksemet ikke får lov til at udvikle sig.
  • Hold dit barns hud ren med korte bruse- eller karbade i lunkent vand. Vask huden med en mild uparfumeret sæbe. Skyl sæben grundigt af, og klap huden tør med et håndklæde.
  • Smør dit barn med en uparfumeret creme straks efter bad. Så trænger cremen bedre ind og holder på den fugtighed, som huden har opsuget under badet.
  • Giv dig god tid til at pleje dit barns hud. Gør det til en hyggestund. Leg for eksempel ’snevejr’ med cremen: Du dupper creme på, og dit barn hjælper med at smøre den ind.
  • Hold dit barns negle korte og glatte, så dit barn ikke kan kradse hul på huden, når det klør.
  • Flyt fokus, når det klør. Læs en historie eller syng en sjov sang, så dit barn glemmer kløen.
  • Undgå tøj, der kan irritere huden.
  • Lad dit barn sove køligt. Varme gør kløe værre.