125.000.000 mennesker lever med psoriasis verden over, men dialogen om hudsygdommen er stadig fyldt med usikkerhed. Uanset om I har psoriasis i familien, eller du bare ønsker at læse op på emnet, har du her vores basisguide til årsager og symptomer på psoriasis.
1. 165.000 danskere er påvirket af psoriasis – og hver dag får yderligere 10 danskere konstateret sygdommen
Der er en jævn fordeling mellem mænd og kvinder, der får psoriasis. I modsætning til eksem, som har tendens til at starte i barndommen, starter psoriasis ofte tidligt i voksenalderen.
2. Symptomer på psoriasis er blandt andet røde, tørre hudpletter dækket med glinsende skæl
Den hyppigste form for psoriasis viser sig ved velafgrænset røde, tørre hudpletter dækket med glinsende skæl. Pletterne opstår som oftest på albuer, knæ, hovedbund, fingerknoer, forsiden af benene og den nederste del af ryggen, men områder som kønsorganerne, ørerne og navlen kan også blive ramt. Når pletterne løsner sig, vil små punktformede blødninger vise sig på huden.
Det er stor forskel på sværhedsgraden af psoriasis, ligesom sygdommen varierer i intensitet hvilket betyder, at der i nogle perioder er få eller ingen symptomer, og andre er sygdommen mere generende . Mange med psoriasis oplever kun små pletter, mens sygdommen for andre kan være langt mere udbredt.
3. Psoriasis skyldes en øget produktion af hudceller
Hos de fleste genereres og gendannes hudceller hver tredje til fjerde uge. Psoriasis accelererer denne proces, så det sker med få dages mellemrum, hvilket resulterer i en ophobning af hudceller. Nogle mener, at dette skyldes problemer med immunsystemet.
4. Psoriasis-symptomer kan forværres af en række udløsende faktorer
Herunder stress, sygdom, vejr og medicin. Som vi ser med eksem, kan kraftig opblusning skabe mere stress og starte den berømte onde cirkel.
5. Psoriasis kan ikke helbredes
Psoriasis er en kronisk tilbagevendende sygdom hvilket betyder, at den ikke kan helbredes. Selvom psoriasis ikke kan helbredes, er der en række behandlinger, som kan være med til at afhjælpe symptomerne. Behandlinger inkluderer altfra lotion til lysterapi og afhænger af, hvilken slags psoriasis du har, og hvor udbredt sygdommen er. .
6. Psoriasis kan have en stor indflydelse på selvværdet
Især hos patienter, der føler sig presset af urealistiske samfundsmæssige forventninger. Selv om det til tider kan være nedslående og frustrerende at leve med psoriasis, er der mange støttefora og organisationer som Psoriasisforeningen, der kan være en stor hjælp.
Gennem information til offentligheden håber talspersoner fra psoriasis-organisationerne at give omverdenen indblik i hverdagen med denne hudsygdom.
7. Psoriasis kræver anvendelse af milde, parfumefri produkter udviklet til følsom hud
Du kan hjælpe din krop med afsætning af skæl ved dagligt at smørre din krop ind i fugtighedscreme. Vores Neutral produkter er et godt udgangspunkt – med en kombination af husholdnings-og personlig plejeprodukter uden parfume og farvestoffer der ser særligt udviklet til sensitiv hud
Vi kan f.eks. anbefale Neutral Intensive Repair fedtcreme til blid pleje, dog bør du altid starte med at kontakte din egen læge, som kan henvise dig til en hudlæge, hvis du har mistanke om psoriasis
8. Psoriasis smitter ikke
Psoriasis er en arvelig sygdom, som ikke kan overføres fra en person til en anden, du skal derfor ikke være bange for at blive smittet med psoriasis, hvis du kender en, der har sygdommen.
Selvom du er arveligt disponeret for sygdommen, er det ikke ensbetydende med, at du udvikler sygdommen. Der findes dog en række ydre faktorer, som kan have betydning for, om du udvikler sygdommen:
- Rygning
- Alkohol
- Infektioner (hæmolytiske streptokokker og HIV)
- Graviditet
- Overvægt
- Stress