Vi arbejder i øjeblikket på et nyt website og beklager eventuelle problemer med det nuværende site.

Sjov & bad

Sjov & bad

1. Find den rigtige temperatur

Når du bader dit barn, er det vigtigt, at vandet hverken er for koldt eller for varmt. Vandet skal være ca. 37 °C. Det kan måles med et badetermometer, men du kan også øve dig i at føle dig frem til den rigtige temperatur med håndled og albuespids. 

2. Gør hårvask til en leg

Ikke alle børn er glade for at få vand i håret og derfor opstår der tit skrig og skrål, når håret skal vaskes. Prøv derfor at gøre hårvasken til en leg. Bed barnet om at nævne navnene på alle vennerne i vuggestuen/børnehave mens du vasker håret - eller leg gemmeleg med en ren klud for ansigtet, mens håret bliver skyllet. 

3. Vask ansigtet

Utilfredshed ved vask af hår og ansigt skyldes ofte, at barnet ikke bryder sig om at få vand i øjnene. Derfor er det en god idé fra starten at vænne barnet til selv at skylle ansigtet med bruseren og gør det til en leg. 

4. Lav en vaskesprutte

Gør badningen sjovere og lad dit barn hjælpe med at vaske sig. Lav en blæksprutte af vaskeklude - en ægte vaskesprutte.  Tag to vaskeklude og en elastik. Fold den ene vaskeklud til en bold og svøb den anden vaskeklud rundt. Luk den yderste vaskeklud sammen rundt om bolden med en elastik. 

5. Skab en dejlig badestemning 

Der er mange forskellige meninger om, hvor ofte babyer skal bades. Det vigtige er dog, at badet fra første færd bliver en god oplevelse for det lille barn med den rette vand- og rumtemperatur, bløde håndklæder, en afslappet mor/far og evt. lidt hyggelig musik. 

6. Leg med skummet

Børn elsker, når der er sæbe og store bobler i vandet – og det bedste er selv at få lov til at komme sæben i. Undlad at bruge sæbe med parfume og parabener, som irriterer huden og fremprovokerer allergier.

7. Brug shampoo med omtanke

Når barnet er lille og hårpragten begrænset, er det fint bare at vaske håret med vand. Jo mere hår, jo vigtigere er det at vaske håret helt rent ved hjælp af shampoo. Husk at bruge en shampoo til børn uden parfume og andre unødvendige tilsætningsstoffer. Vask kun 1-2 gange om ugen eller efter behov.  

8. Bevar den bløde hud

Det et vigtigt at pleje dit barns hud. Når barnet er helt lille, er det fint med et par dråber babyolie i badevandet, da vand kan virke udtørrende. Efter badet er det vigtigt at duppe huden frem for at tørre den. Når barnet bliver lidt større, vil de fleste elske at blive smurt ind og masseret i en god lotion. Husk bare at den skal være uden parfume og farvestoffer. 

9. Børst tænder med dit barn  

Mange små børn kan ikke lide at børste tænder. Derfor er det vigtigt at gøre tandbørstningen til et hyggeligt ritual fra de første spæde tænder bryder frem. Vis dit barn, at du selv elsker at børste tænder, lad gerne ham/hende prøve at børste dine tænder og lav en leg, hvor hver tand får et navn og bliver en ven, som barnet skal passe godt på og holde ren og fri for baktusser.  

10. Klip neglene

Det er vigtigt at klippe børns negle ofte, så de ikke river sig eller knækker. Negleklip kan blive sjovere for barnet, hvis I fx har en fast negle-klippe sang, en lille historie om den lille negl, der elsker at blive klippet - eller hvis også yndlingsbamsen skal have klippet negle. Hvis det ikke hjælper, kan du klippe neglene, når dit barn sover tungt. 

TOP